Sandblåsing

Sandblåsingsprosessen kan utføres ved en av to teknikker: blåserensing eller slyngerensing. Blåserensing kalles prosessen når trykkluft benyttes som drivmiddel. Slyngerensing benytter et skovelhjul som kaster blåsemiddelet mot arbeidsstykket. Begge benyttes til rengjøring av overflater og/eller avgrading.

 

Sugemating

Sugemating benyttes oftest i kabinetter hvor det normalt dreier seg om bearbeiding av mindre komponenter, og kravet til effekt er mindre.  En benytter da en «pistol» – et ejektor munnstykke – som suger blåserensemediet opp fra en beholder i bunnen av kabinettet og skyter middelet ut mot komponenten som skal bearbeides.

Sugemating er et enkelt og prisgunstig mateprinsipp som i de fleste tilfeller dekker behovet for effektivitet.

 

 

 

Trykkmating

Trykkmating benyttes i de fleste såkalte fristråle-blåsere, men også i kabinetter eller automater hvor det er behov for stor blåseeffekt. Ved trykkmating benyttes en trykktank og et resirkuleringssystem for blåserensemediet.  Via en blandekran under trykktanken blandes blåserensemediet med trykkluft og sendes med stor hastighet gjennom en slange og et blåsemunnstykke og videre mot den komponent som skal renses.

Med et trykkmatesystem får en kanalisert større mengder rensemedium med større kraft ut mot komponenten sammenlignet med sugematingsprosessen.

Et trykkmatesystem blir også en del dyrere en sugemating på grunn av behovet for resirkulering av blåserensemediet.

 

 

Slyngerensing

Slyngerensing er en automatisert form for «sandblåsing» hvor rensemediet aktiviseres med slyngehjul.  Prosessen foregår i et lukket kammer og deler som skal bearbeides kan legges inn enkeltvis, i batcher eller de kan flyte kontinuerlig gjennom maskinen.

Dette er en meget effektiv metode for rensing, og den benyttes ofte ved støperier og andre bedrifter med stor produktgjennomgang. Metoden er dessuten lite arbeidsintensiv.