Flex Multiverktøy

Børsting

Børster har vært brukt i alle tider til en mengde formål i menneskers daglige gjøremål. Kanskje fikk de ideen fra dyrehaler i bruk mot insekter.

Vi befatter oss bare med det vi kaller tekniske børster, dvs børster som brukes til forskjellige tekniske formål i industri og håndverk.
Hos oss deles tekniske børster opp i forskjellige hovedgrupper:

Verktøybørster

– er den største gruppen og omfatter alle former for roterende ”stålbørster” dvs børster med akseltapp, akselhull eller gjengefeste for tilkobling til en stasjonær- eller håndmaskin og med trådbesetning av stål, INOX, messing, fosforbronse med tykkelse Ø 0,1 til 0,8 mm, i de senere år også i stigende omfang medAnderlon-tråd – en meget slitesterk nylonkvalitet med innbakte slipekorn.Anderlon-børster er særlig velegnet til avgrading. Verktøybørster har meget stor anvendelse innen verkstedindustrien og brukes til alskens rengjøring og avgrading.

Poleringsbørster

– er børster med tre- eller pappnav og med trådbesetning av tampico-fiber. Leveres som radialbørster, men også som ”pokal-børster” eller ”bunnbørster”. Slike børster brukes sammen med en polerpasta. Poleringsbørster leveres også med finere metalltråd f eks Ø 0,1 – 0,06 i bessemerstål, INOX, nysølv eller messing for kratsing / patinering av bestikk, smykkevarer ol. De kaller da gjerneKratsebørster.

Rørbørster

– er børster for innvendig rengjøring av sylindriske hull eller rør. Slike børster har normalt en sylindrisk eller gjenget akseltapp for innspenning. Børstene leveres i dimensjoner fra Ø 2,2 – 150 mm med stål som standard besetning – men også med Anderlon (slipende tråd), INOX eller Nylon.

Listebørster

– har stor anvendelse som tetningslister mot støv, fuktighet og trekk, som avskrapere f eks på transportbånd, som styringer eller dempere ved materialhåndtering, til bortledning av statisk elektrisitet osv. Listebørster leveres med nær sagt all slags bustbesetning – ståltråd, nylon, PPN, vegetabilske og animalske fibere og mye mer.

Håndbørster

– leveres som såkalte sveisebørster med 1 eller flere rekker og trådbesetning av stål, INOX, messing etc eller som maskinkoster med manhårbesetning til rengjøring av verktøymaskiner, arbeidsbenker osv.

Veivedlikeholdsbørster

– montert på f eks traktorer eller andre feiemaskiner brukes til feiing av større gårdsplasser veier, flyplasser ol. De leveres normalt som smale ringer i varierende Ø og monteres sammen til valser, oftest med en bustbesetning av kraftig nylon eller ståltråd. Slike valser benyttes også til rengjøring av store kraftig forurensete båndtransportører.

Industribørster generelt

Børster løser en utrolig variasjon av problemer i forskjellig type industri. Som børsteleverandør i snart et par generasjoner har vi opparbeidet ganske stor viten om hvor børster kan – og ikke kan – være et riktig hjelpemiddel. Vi benytter flere leverandører, men støtter oss i hovedsak til Kullen GmbH & Co KG i Tyskland som er en av verdens største børsteprodusenter.

Kullen har en meget instruktiv brukerkatalog på tysk og engelsk beregnet på konstruktører og andre spesielt interesserte, og vi anbefaler denne om du ønsker å sette deg bedre inn i materien.